Kategorier
Samarbeten Senaste nytt

Key2Future

Syftet med initiativet är ett mentorskapsprogram åt cheferna inom Göteborg Energi. Cheferna är adepter och unga aktiva basketspelare från Västra Hisingen Basket är mentorer.

Bakgrund

Viktiga nycklar till inkludering in i det svenska samhället är utbildning och arbete. Och självklart är det enklare att skaffa sig ett jobb om man har ett stort nätverk. Men hur bra är företag egentligen på inkludering? Göteborg Energi har i dialog med Västra Hisingen Basket inlett ett samarbete i syfte att intensifiera löftet om samhällsansvar. Tillsammans ska parterna bygga vidare på sina styrkor och har nu identifierat ett fokusområde inom utbildning och karriär att utveckla ett erbjudande inom, nämligen ett omvänt mentorskapsprogram ”Key 2 Future”

 

Syfte

Syftet med detta initiativ är att skapa ett mentorskapsprogram åt cheferna inom Göteborg Energi. Cheferna är adepter och unga aktiva basketspelare och medlemmar från Västra Hisingen Baskets nätverket är mentorer. När vi pratar om integration, livet i förorterna, sociala skillnader, jämställdhet och mångfald är det lätt att hamna i ett ”vi och dem” resonemang. Vem är egentliga de resursstarka frågade vi oss och det beror självklart helt på i vilken sammanhang vi ställer frågan. Hur kan vi lära oss av den kraft, kunskap, engagemang och unika bakgrund som dessa ungdomar har?

Mentorerna kan ge kunskap och insyn i deras drömmar och syn på framtiden – vi andra kan inte gissa oss till den. De har med andra ord jättemycket att lära oss. Vi behöver deras mentorskap.

Förutom nytta för deltagarna är initiativet ett viktigt sätt att påvisa ett gott strategiskt partnerskap mellan näringsliv och den idéburna sektorn, skapa nyfikenhet och på sikt bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad.

 

Hanna Saadi (Västra Hisingen Basket) och Ramza Josoph är projektledare.